20.06.2019

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков представи днес презентация на тема „Пътят към доброто управление ограничава изкушенията от измами“ пред над 180 вътрешни одитори на конференция под надслов „Борбата с измамите и корупцията. Научени ли са уроците?“  

Отчетността и публичността ограничават възможностите за измами, подчерта г-н Цветков. Доброто управление на една организация се основава на триъгълника на управленската отговорност – правомощия, задължения и отчетност. То трябва да е подкрепено от функционираща система за вътрешен контрол и да отговаря на обществения интерес. Сред предпоставките за измами са именно неефективният вътрешен контрол и пропуски във финансовата отчетност.

През последните 5 години Сметната палата е ориентирана към проактивно популяризиране и налагане на доброто управление, включително предлагайки решения за постигането му, като целта е реален ефект за обществото, подчерта още г-н Цветков.   

Конференцията се провежда в рамките на Х-та Професионална среща на вътрешните одитори в България, организирана от ИВОБ от 20 до 21 юни 2019 г.  в  София Хотел Балкан.

Професионалната среща на вътрешните одитори вече се утвърди като традиционен форум на ИВОБ за дискусии на представителите на професионалната общност и всички проявяващи интерес към професията.

Акцент на форума тази година е борбата с измамите и корупцията и действията, които могат да се предприемат за тяхното противодействие. Рискът от измами и корупция е проблем, с който цялото общество трябва да се справи, а не е само задължение на специализираните органи и институции.

Представители на различни организации и водещи експерти в областта обсъждат начините за противодействие на този проблем и как да бъде намалено вредното влияние върху обществото и организацията в частност.