11.06.2014

Със 111 гласа "за", 80 "против" и 1 "въздържал се" Народното събрание избра за членове на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, доц. Евгения Пенкова-Панталеева, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, д-р Тома Дончев и Ширин Исмаил.   

Новите членове положиха клетва пред народните представители: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната, да работя за осъществяването на поверените на Сметната палата функции, като се ръководя от принципите за независимост, обективност и добросъвестност при изпълнението на задълженията, възложени ми от закона. Заклех се."

Вносител на предложението за избор на членовете на Сметната палата е нейният председател Лидия Руменова съгласно законовото й правомощие, предвидено в чл. 6 ал. 2 от Закона за Сметната палата.

Като мотив г-жа Руменова посочва: “Кандидатите за членове, които предлагам, са доказани професионалисти, уважавани личности, с отлична професионална и лична репутация. Това са хора, с които съм работила персонално, била съм в професионален контакт и познавам добре техните възможности. Те са добре запознати с одитната и административната дейност на институцията и могат без необходимост от преходен период да се заемат незабавно с упражняване на възложените им правомощия и изпълнение на непосредствените одитни задачи.”

В предложението си г-жа Руменова подчертава, че е предложила и представители на академичната общност, което ще позволи да се разработи единна одитна методология и да се развие аналитичната функция на палатата, а също и членове, опитът на които ще помогне да се реализират някои от заявените от нея приоритети.

“При избора на кандидатури за състава на Сметната палата съм се ръководила от професионалните познания на всяка от тях, така че различните видове одит и специфични аспекти на одитната дейност да бъдат поети и ръководени от тесни специалисти, с конкретни познания в определени области”, изтъква още председателят на Сметната палата.  

Народното събрание прие новия Закон за Сметната палата на 28 март 2014 г. , който е обнародван в ДВ, брой 35 от 22 април 2014 г. Съгласно него Сметната палата е колективен орган, който се състои от 9 членове, включително председател. Народното събрание ги избира с мандат 7 години.