08.07.2019

Декларация за използването на съвременни технологии в процеса на одит, която има за цел да подготви одиторите за възникващите дигитални предизвикателства прие Контактният комитет на ВОИ на страните от ЕС и ЕСП. Годишната среща на Контактния комитет, председателствана от полската ВОИ, се проведе на 27и 28 юни 2019 г. във Варшава и в нея участваха заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

По време на двудневната среща на върха на ръководителите на ВОИ на ЕС се проведоха семинари, панелни дискусии и лекции, свързани с предизвикателствата и възможностите за ВОИ в областта на цифровите технологии. По време на дискусиите и на семинара „Дигитална Европа: предизвикателства и възможности за ВОИ от ЕС“ лекторите се обединиха около тезата, че за да е успешен процесът на дигитализация, е необходимо да съществува откритост и доверие между гражданите и публичната администрация, електронните приложения да са удобни за потребителите и да се осигури лесен достъп до всички публични данни.  Важно е да се инвестира в дигитална инфраструктура, в необходимите законодателни промени и в развитието на дигитални знания на одиторите и гражданите.

Дискусиите продължиха с възможностите и предизвикателствата пред ВОИ, свързани с одитирането на процесите по дигитализация в ЕС, областите, които трябва да бъдат одитирани и подготовката на ВОИ за такива одити, потенциалните теми на одит и начините за сътрудничество между ВОИ от ЕС.

В контекста на темата, Сметната палата на Република България участва в срещата с плакат, представящ резултатите от извършения одит на изпълнението „Прозрачност и публичност в дейността на българската държавна администрация и достъп до обществена информация“.

Участниците  се срещнаха с президента на Полша Анджей Дуда. Президентът подчерта ролята на Върховните одитни институции и Европейската сметна палата в рамките на Европейския съюз и ползата от сътрудничеството между ВОИ, като например  в областта на защитата на въздуха. Той подчерта, че най-важната задача на държавната администрация е да работи в услуга на гражданите.

През втория ден от работната среща беше представена работата на работните групи на Контактния комитет. Председателят на ЕСП Клаус – Хайнер Лене запозна участниците в срещата с темата на семинара на следващия Контактен комитет  през 2020 г. – „Добавената стойност на Европейския съюз“. Тази стойност е свързана със ситуации, при които държавите-членки не могат да действат сами ефективно и ЕС би могъл да предостави своята подкрепа. Контролните органи обаче трябва да играят важна роля в този процес и е необходимо да се обсъди как могат да допринесат за най-доброто използване на европейската добавена стойност.