18.09.2006

Делегация ва българската Сметна палата ще участва в международна конференция за борба с корупцията и измамите

18.09.2006 г.

Делегация, водена от председателя на Сметната палата на Република България проф. Валери Димитров, замина за Киев за участие в международна конференция и честване на 10-годишнината на Сметната палата на Украйна.

Утре в Киев започва международна конференция на тема "Ролята на висшите органи за финансов контрол в борбата с корупцията и измамите". Встъпителни слова ще произнесат председателят на Украинската Върховна рада (парламент) Александър Мороз и ръководителят на управителния съвет на Международната организация на върховните одитни институции (ИНТОСАЙ) д-р Арпад Ковач, председател на Сметната палата на Унгария.

За опита на домакините в борбата с корупцията и измамите ще говори проф. д-р Валентин Симоненко, председател на Сметната палата на Украйна. С доклади в обсъждането на темата ще участват представители на Европейската сметна палата, Швеция, Холандия, Чехия, Полша, Унгария, Албания, Русия, Беларус, Армения, Естония, Азербайджан, Казахстан, Таджикистан, Киргизстан, Латвия, Молдова, Грузия и Украйна.

В сряда, 20 септември, ще бъде отбелязана 10-годишнината от приемането на Закона за Сметната палата на Украйна.

Върховните одитни институции носят изключително голяма отговорност за законосъобразното изпълнение на бюджета в интерес на цялото общество. Нашата мисия е да бъдем "финансова съвест" на държавата и обществото, гарантирайки икономично и ефективно използване на държавните средства, се изтъква в поздравителния адрес на проф. Димитров. В него се казва още: Ето защо ние приветстваме Сметната палата на Украйна, която през десетгодишната си история доказа, че е независим орган, който осъществява квалифициран одит на приходната и разходната част на държавния бюджет и способства за утвърждаването на финансовата стабилност на държавата в новите икономически реалности.

Сметната палата на България измина своя нелек път в процеса на присъединяването на страната към Европейския съюз. Сметната палата на Украйна може да разчита на нашата подкрепа и готовност да споделим опит, който ще позволи да се ускори развитието на институцията в съответствие с европейските критерии, се подчертава в края на приветствения адрес, който ще поднесе проф. Валери Димитров.