15.04.2015

159 политически партии подадоха в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2014 г., като спазиха изискванията за представянето им  и срока по Закона за политическите партии, който изтече на 31 март.

Не са подали годишни финансови отчети 19 партии, като от  тях 9 партии към днешна дата вече са прекратени с решение на Софийски градски съд.

Една партия – „България без цензура“, представи в срок отчета си, но към него не е приложена декларация със списък на дарителите съгласно изискванията на закона. Чл. 34 ал.5 посочва, че годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен от декларация по образец, в която се съдържа списък на физическите лица, направили дарения, се смята за неподаден.

Сметната палата публикува списъци на политическите партии:

-   чиито годишни финансови отчети за 2014 г. са представени в Сметната палата в законовия срок и отговарят на изискванията на закона за политическите партии;

-  непредставили в Сметната палата годишните си финансови отчети за 2014 г. съгласно изискванията на Закона за политическите партии;

-   чиито годишни финансови отчети за 2014 г. са представени в Сметната палата в законовия срок, но не отговарят на изискванията на Закона за политическите партии.

Съгласно Закона за политическите партии, на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители.

В  6-месечен срок от изтичането на срока за получаване на годишните финансови отчети Сметната палата извършва одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са:

-получавали държавна субсидия;

-ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост;

-участвали в избори, ако такива са провеждани.