23.09.2019 г.

XXIII конгрес на Международната организация на Върховните одитни институции (INCOSAI), най-големият международен одитен форум, стартира днес в Москва. В неговата работа участва и делегация на българската Сметна палата водена от нейния председател Цветан Цветков, в която са заместник-председателите Горица Грънчарова и Тошко Тодоров.

Делегации от ВОИ на 169 държави пристигнаха в руската столица за Конгреса. Като брой  на участниците, това е най-представителният конгрес в историята на ИНТОСАЙ.

Форумът ще се проведе от 23 до 27 септември. Основните теми в дневния ред са „Информационни технологии в развитието на публичната администрация“ и „Ролята на върховните одитни институции в постигането на националните приоритети и цели“.

Конгресът се открива от 72-ото заседание на Управителния съвет на ИНТОСАЙ. В първия ден на форума се провеждат заседания на три комитета (за споделяне на знания, изграждане на капацитет и професионални стандарти).

Пленарните сесии по основните теми на Конгреса започват своята работа на 25 септември.

В рамките на Тема I, която ще бъде представена от ВОИ на Китай, участниците ще обсъдят значението на използването на информация в електронна форма за развитието на публичната администрация, ще определят мястото и ролята на големите данни в своите дейности.

Втората тема на Конгреса, която ще бъде представена от Сметната палата на Русия, ще бъде посветена на ролята на ВОИ за постигане на национални цели. Участниците ще обсъдят значението на участието на върховните одитни институции в насърчаването на доброто управление и отговора на предизвикателствата, свързани с постигането от националните правителства на целите за устойчиво развитие.

Конгресът ще приключи с подписването на Московската декларация, която ще отразява основните резултати от работата на делегациите.

ИНТОСАЙ е международна организация, създадена през 1953 г. за насърчаване на сътрудничеството на Върховните одитни институции (ВОИ) и подобряване на публичния одит в света. 194 държави са членове на ИНТОСАЙ. Върховният орган на ИНТОСАЙ е Конгресът, който се провежда на всеки три години в различни страни.

Сайт на XIII-я конгрес на ИНТОСАЙ