23.04.2024 г.

Ръководството на Сметната палата се срещна с мисията на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (OCCE) във връзка с тяхната цел да оценят доколко изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент на 9 юни 2024 г. се провеждат в съответствие с националното законодателство, ангажиментите на ОССЕ и други международни задължения и стандарти за демократични избори.

В срещата участваха заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров, директорите на одитна дирекция „Специфични одити“ - Екатерина Перчева и на дирекция „Развитие на одитната дейност“ - Тома Дончев, Коста Стоянчев – началник на отдел „Международна дейност“, а от страна на мисията - Улви Ахундлу, заместник-началник на отдел „Избори“ към ОССЕ/БДИПЧ, Каха Инаишвили - Съветник по изборите към ОССЕ/БДИПЧ и Илиана Елдърова, представител на Дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи.

По време на срещата наблюдателите бяха запознати с правомощията на Сметната палата по Изборния кодекс и осигуряването на публичност, прозрачност и финансов контрол на предизборната кампания на участниците в изборите. Уточнено бе, че няма законодателни промени, които се отнасят към финансирането на предизборната кампания, в сравнение с предишните парламентарни избори.

През миналата година бе усъвършенствана функционалността на Единния регистър по Изборния кодекс (ЕРИК), поддържан от Сметната палата, в който се публикува основна информация за участниците в изборите и декларации за произхода на дарените и предоставени средства за кампанията, проведено бе и обучение на участниците в изборите, заяви г-жа Перчева. В помощ на участниците в изборите се подготвят и информационни брошури за осъществяване на законовите им задължения в съответните срокове.

Посочено бе, че одитните доклади на Сметната палата за съответствието на декларираните приходи и извършените разходи по време на кампаниите са публични и всеки може да се запознае с констатациите от тях, а в отчетите за дейността на Сметната палата е публикувана информация за резултатите от административно-наказателната дейност на Сметната палата във връзка с Изборния кодекс и Закона за политическите партии. Коментирано бе също, че прагът от 1000 лв. приходи и разходи, за да бъде извършен одит на участник в изборите, вече е нисък и води до ангажиране на по-голям одитен ресурс.

От мисията бе проявен интерес към най-честите нарушения, констатирани по време на одитите, резултатите от административното наказване и възможността за контрол на изявите в социалните медии.